úterý 23. dubna 2013

Proteiny-spása lidstva díl II.

Nepsala jsem sem tak strašně dlouho, že by mě měli oplácat v dehtu, posypat peřím a vláčet ulicí. Takže vám  to vynahradím svým vykecáváním na úvod :D
Zjistila jsem, že žiju takovým spíš-nepaleo-než-paleo- způsobem. Arašídovým máslem už se tak neláduju, z oříškový mouky nepeču, recepty nevyhledávám. Chvílema mě i napadlo, jestli s tím nemám seknout. Ale pak jsem si uvědomila, že se mi nechce a že o přílohy nestojim. Zároveň jsem propadla ranním smoothiem, láduju se spoustou zeleniny a takpodobně.  Zeleninu se snažim tepelně zpracovávat co nejmíň, už se nemám co klepat zimou a škoda každýho vitamínu, kterej padne vedle :D. Zároveň bych si ale nafackovala, protože díky tomu nepaleu je ze mě občas jen ospalý monstrum..


A ještě jeden zážitek - V pátek jsem bala v posilovně. Byla jen já a pár kluků, každej si tam dělal co chtěl, rádio hlásilo veledůležitý zprávy, když tam přišel asi šedesátiletej děda . Bílej nátělník, bílý šortky, ale na to, kolik mu muselo bejt vypadal celkem slušně. Hodil tašku do kouta a zahlaholil ,Můžu vypnout to rádio?´.  Z jednoho z kluků byl málem mrzák, jak na sebe málem pustil leg press a dalšímu málem spadla činka na nohu. Děda umlčel rádio, popad asi dvacetikilovej kotouč a začal sebou máchat jak na spartakiádě. Chvíli jsem přemejšlela, jestli se zdejchnout, nebo pokračovat ve cvičení (zamilovala jsem si bicepsový stahování kladky ..). A protože jsem beran, hrdě jsem zůstala. Ta tvrdohlavost mě jednou zabije :D

Ale k bílkovinám. Jejich kouzlo spočívá v tom, že je tělo dokáže zužitkovat do posledního zbytečku. Samozřejmě, když se jima budete přecpávat, budete smrdět po čpavku a vyloučí se potem. Jinak jsou prospěšný pro svalovou regeneraci, opravu svalových bílkovin (bílkovin uložených ve svalech), menší únavu a bolestivost po sportu. A že máte po sportu pořádně jíst, aby se měli svaly z čeho stavět vám ani napřipomínám. Zvlášť při posilování, při kterým dochází k soustavnýmu rozpadu svalových vláken, musíme pomoct, aby se pak mohly zacelit, silnější, odolnější a hezčí :).
                                       Only-in-california-can-this-happen_large
 Svaly si pak vezmou aminokyseliny z krve, a ty se zabudují do svalové tkáně. Tenhle proces je lepší trochu pošťouchnout ještě pře cvičením, protože aminokyseliny se tak dostanou ke svalům snáz, než v jídle po cvičení. Vždycky je lepší zvolit ,normální´bílkovinu, než tu v proteinovým suplementu. Třeba taková syrovátka nebo kasein má až o 30% míň bílkovin jako koncentrát - a to jich maj až 90%. A o Albuminu, kterej je ve vajíčkách se vůbec nebudem bavit . Navíc jsou mnohem stravitelnější a vstřebatelnější.
Neříkám, abyste zahodili proteinový prášky (na to jsou moc dobrý). Stejně tak mléčný proteiny jsou sporný a ne každej je může. Berte to jako radu, podloženou výzkumem, a te ne mým (naštěstí), ale odborníků. Aminokyseliny, to je oč tu běží. A těch je v proteinových prášcích jen pramálo.
                                                     Large

Žádné komentáře:

Okomentovat